4 vinkkiä ruohonleikkurin valintaan

Nurmikon leikkaaminen voi olla tehtävä, joka sujuu helposti, nopeasti ja vaivattomasti. Yleensä ratkaisevaa on laitteisto. Mutta miten määritetään, mikä on paras? Ei huolta – tässä on yksinkertainen opas siihen, mikä on mikä.

1. Nurmen koko

Pienen nurmikon hoitaminen käy helposti yksinkertaisella työnnettävällä kelaleikkurilla tai sähkökäyttöisellä työnnettävällä mallilla. Tekninen kehitys on tuonut kiireiselle omakotiasujalle täysin automaattiset robottileikkurit, jotka sopivat täydellisesti pienten ja keskikokoisten nurmikoiden hoitoon. Suuremmat alueet vaativat enemmän tehoa, joten sellaisen hoitamiseen kannattaa harkita bensiinikäyttöistä työnnettävää leikkuria tai ehkä jopa ajettavaa ruohonleikkuria. Mitä isommasta alueesta on kysymys, sen suurempi on tarve tehokkaalle koneelle, jossa on suurempi leikkuuleveys.

2. Ympäristötekijät

”Tietysti paras valinta ovat sähkö- tai akkukäyttöiset ruohonleikkurit tai vielä mieluummin robottiruohonleikkurit, joiden melutaso on minimaalinen”, sanoo Michael Axelsson Husqvarnan pyörällisten työnnettävien ja robottiruohonleikkurien osastolta. ”Polttomoottorikäyttöisten koneiden osalta moottorivalmistajille asetetaan suuret päästöjä ja melusaastetta koskevat vaatimukset. Valitsemalla laadukkaan leikkurin voit vähentää syntyvää melua entisestään.

3. Silppuaminen, kerääminen tai sivullepuhallus

Kolmas asia, joka kannattaa ottaa huomioon, on se, millaisen ratkaisun haluat jätteiden eli leikatun ruohon osalta.
Silppuavien tai BioClip-ruohonleikkureiden suosio kasvaa koko ajan. Ympäristönäkökulma huomioiden ne ovatkin hyviä ratkaisuja. Leikatun ruohon jättäminen maahan auttaa lannoittamaan nurmikkoa ja palauttaa ruohon sisältämän veden maahan. Myöskään ruohosilpun kuljettamisesta kompostiin ei tarvitse huolehtia.

4. Hinta

Mihin sinulla on varaa? Muista, että korkealaatuinen kone on käytössä pitkään, kun taas edullinen malli voi hoitaa työnsä lyhyemmällä aikavälillä, mutta rikkoutuu usein helpommin ja saattaa leikata ruohoa epätasaisesti.

Ruohonleikkurimallit, aloittelijan opas:

Työnnettävät ruohonleikkurit – moottorikäyttöisiä (toimivat polttoaineella, sähköllä, akulla tai aurinkokennolla). Voivat olla myös vetäviä, ajonopeudella varustettuja.

Ajoleikkuri – on usein malliltaan pieni traktori, jossa leikkuulaite on koneen alla, tai ns. etuleikkuri, jossa leikkuulaite on koneen edessä. Sopii suurille alueille.

Robottileikkuri – täysin automaattinen, akkukäyttöinen. Sopii pienille ja keskisuurille nurmialueille.